Blog

pesniška zbirka

Spomini za sproti in na zalogo v Ko izgine svetu

     Nikamor se ne premakne, založen v kamnitem zidu. Vsakič, ko ga pogledam, se nasmehnem in se zraven počutim kot opazovalka nekega drugega, meni neznanega časa in prostora. Zakaj sem ga poimenovala čevljarček, ne vem. Nekaj v njegovi drži me je spominjalo nanj. V okviru okna, sključen nad svojim delom in zadovoljen.

     Pogosto iščem podobe. Ali podobe najdejo mene. Na dvorišču imam celo zbirko likov. Poleg srečnega čevljarčka v zidu so v razpokah tlaka še otožni Kitajček, ki sedi na stranišču, razvratni policaj, ki eno debelo babo objema in drugo ščiplje v rit, Ostržek, ara in norec, ki objestno kaže jezik. V koprskem gledališču, na majhnem notranjem dvorišču, kamor sem rada zahajala med predstavami, med enim in drugim pohodom na oder, je bila v starem ometu ena mojih najljubših „nevidnih“ podob. Grbavi piskač.

     Ko so napovedali prenovo gledališča, sem se šla od njega poslovit kot od starega prijatelja. Notranjega dvorišča ni več, stari zid je postal lepa nova stena in grbavi piskač živi samo še v mojem spominu. Ne vem, ali ga je še kdo drug videl. Mogoče ga je, ampak o takih stvareh ponavadi ne govorimo.

Ne prilagam fotografije svojih starih prijateljev iz kamnov v zidu, iz razpok v tlaku ali oluščenih zaplat ometov. Prilagam fotografijo tal na hribčku sredi Štanjela, ki ponuja obilo zgodb.  V sliki lahko najdeš vraga in pol. Ali nič. Ali tisto, kar hočeš. Smešno, lepo, grozljivo …

dav
Tla na vrhu Štanjela – Matimatimati

Življenje je vznemirljivo

Advertisements
pesniška zbirka, videoknjiga

KO IZGINE SVET V GORIŠKIH BRDIH

Vsakič, ko se vozim po Goriških Brdih, se mi zazdi, da sem na Divjem zahodu in da se pred mano odpira svet neslutenih možnosti. Samo še konja dobim in zajaham v sončni zahod med trte. S flaško dobrega vinca v popotni torbi.  Odjavna špica filma v glavi najavlja začetek. Začetek potovanja skozi nabrane okruške lepote.

KO IZGINE SVET - fsf2

 

Ko globoko zajamem sapo

V Briški hiši v Šmartnem. Videoknjiga Ko izgine svet. Na Festivalu Sanje.

Sobota, 30.6., ob 11.30

Nedelja, 1. 7., ob 12.00

Odpotuj v svoje svetove in si izriši svoj zemljevid duha.

http://festival.sanje.si/dogodki/matimatimati-ko-izgine-svet/

 

 

 

pesniška zbirka

NA PIJAČI S ČUDEŽEM IN KNJIGO KO IZGINE SVET

V vročini poletnega popoldneva, ko te življenje nenadejano pahne v nekajurne počitnice na morju, pijem čudež iz krikov galebov in bleščečega morja, iz pohajkovanja po kamnitih ulicah in srečevanja ljudi, ki jih že zelo dolgo nisem srečala, iz plavanja v morju in sušenja telesa na razgretih kamnih. Pijem čudež sebe, izvite iz primeža časa.

Da pa bo žeja res potešena – čudež je čudež, žeja je pa žeja – zvrnem zraven še odličen zvarek iz matche.

dav
Ko izgine svet, Matimatimati – S čudežem in zelenim zvarkom na morju.

 

Tu in tam

 

 

 

 

 

pesniška zbirka

KO IZGINE SVET NA KAVI Z DRAGOM JANČARJEM

Z Jančarjem sva se takole dobila na ponedeljkovi kavi. Med enim in drugim srkom je rekel: “Zlo je strašno in privlačno, a tudi dobro je žilavo in hoče preživeti. Kakor ljubezen – čeprav se utrudi.”
Ljubezen, ne utrudi se! Glej, vojno sem vrgla na kompost. Naj raste krompir. Si bova skuhala krompirjevo juho sreče!
Ko izgine svet na kavi z Dragom Jančarjem
Ko izgine svet in Matimatimati na kavi z Dragom Jančarjem.

 

Vojna in kompost
Ko izgine svet, Matimatimati (To pišem samo zato, ker je menda treba čim večkrat napisati besede, ki bi jih želel spraviti na vrh spiska zadetkov v iskalniku. Če je še kdo tak, ki tega ni vedel.)